Inom sociologi bedrivs såväl forskning som utbildning på både campus Sundsvall och campus Östersund.
Sociologi har examensrätt på alla nivåer av den högre utbildningen, inklusive forskarutbildning. Ämnet har för närvarande cirka 10 doktorander. Merparten av forskningen inom ämnet bedrivs inom områdena samhälle, makt och kritik, risk- och krisforskning samt arbetsliv och organisation. Majoriteten av ämnets forskning är organiserad inom Forum för genusforskning (FGF) (www.miun.se/fgf) och Risk och krisforskningscentrum (RCR) (www.miun.se/rcr). Vid universitetet finns också flera forskningsnätverk, bland annat Båskoes, nätverk för forskning om och med det sydsamiska samhället (www.miun.se/forskning/forskargrupper/baskoes).
Till institutionen söker vi nu en doktorand i sociologi, med inriktning mot sydsamiskt kyrkoliv och kultur. Tjänstens placeringsort är Sundsvall. Tjänsten finansieras av Härnösands stift som en del av den försoningsprocess som pågår mellan Svenska kyrkan och det samiska samhället. Stiftet bidrar på så sätt till forskning med sydsamisk tematik som kan stärka, bevara och utveckla det samiska samhället. Sådan forskning har efterfrågats av det samiska samhället samtidigt som den knyter an till Mittuniversitetets pågående satsning på utbildning och forskning med samisk inriktning.
Arbetsuppgifter
Forskarstudier (80%) samt institutionsgöromål och/eller undervisning (20%).
Behörighet
Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå inom sociologi eller ett annat närliggande ämne som är relevant för tjänstens inriktning (till exempel historia, religionsvetenskap, teologi eller urfolksstudier) eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har minst 90 högskolepoäng i ämnet eller ett närliggande ämne eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Bedömningsgrunder
Urval bland sökande som uppfyller behörighetskraven ska göras med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Urval sker enligt följande kriterier: För anställningen krävs dokumenterad fallenhet för forskning, uppvisad i C- och magister-/masteruppsatser och andra skriftliga prestationer, samt god förmåga att arbeta självständigt. Utbildning och kunskap om samisk historia och religion, erfarenheter av samisk kultur samt språkliga färdigheter i sydsamiska är meriterande.
Personliga egenskaper
De personliga egenskaper som är nödvändiga för doktorandtjänsten är att vara självgående samt ha god analytisk förmåga, vara samarbetsinriktad och ha god kommunikationsförmåga.
Handläggning
Beredningen av anställningen följer de former som anges i högskoleförordningens 5 kap och fortgår i enlighet med Mittuniversitetets anställningsordning.
Anställning och tillträde
Doktorandanställningen avser en anställning som motsvarar fem år och beräknas leda fram till en doktorsexamen. Förutom forskarstudier som omfattar 80% av heltid kommer andra arbetsuppgifter (tex undervisning) om 20% ingå i anställningen som då motsvarar heltidstjänst. I anställningen ingår också att presentera forskningsresultaten för Härnösands stift och i andra relevanta forum. Tillträde 2025-01-01 eller enligt överenskommelse.
En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.
Anställningsort: Sundsvall
Lön: Enligt Mittuniversitetets lönetrappa för doktorander.
Information
Närmare upplysningar lämnas av forskarutbildningsansvarig Karin Jarnkvist, e-post: [email protected], +46(0)10- 142 88 69 och ämnesföreträdare Katarina Giritli Nygren, e-post: katarina.giritli- [email protected], +46 (0)10–142 88 43.
Information om anställningen lämnas av prefekt Glenn Svedin, e-post: [email protected], +46 (0)10-1428247.
Ansökan
Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska. Till ansökan ska bifogas styrkt meritförteckning, personligt brev, examensbevis, uppsats(er) och andra relevanta publikationer samt en projektplan (max 3 000 ord). Projektplanen ska presentera en avhandlingsidé och beskriva hur idén kan genomföras. Forskningsprojektet ska beröra sydsamiskt kyrkoliv och kultur. Forskningsprojektet bör vara samtidsorienterat men kan med fördel också rymma historiska perspektiv. Projektplanen ska peka ut det övergripande forskningsområdet, ge exempel på tidigare forskning samt beskriva vilka frågeställningar, teorier, metoder och material som kan bli aktuella. En beskrivning av arbetsprocessen och en översiktlig tidsplan ska också ingå. Planen kommer att bedömas utifrån följande kriterier: vetenskaplig relevans i relation till tjänstens inriktning, genomförbarhet och originalitet.
Ansökan skickas till Mittuniversitetets rekryteringssystem senast 2024-12-02 Visa mindre
Arbetsuppgifter
Vi är glada att kunna erbjuda en tjänst som ingenjör med fokus på kommun... Visa mer
Arbetsuppgifter
Vi är glada att kunna erbjuda en tjänst som ingenjör med fokus på kommunikation och styrning för 6G-nätverk.
I denna roll kommer du att aktivt bidra till att forma framtidens trådlösa kommunikationsteknologier genom att delta i tillämpad forskning och testbäddsaktiviteter samt leda självständiga projekt. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer att innefatta utveckling och optimering av trådlösa kommunikationssystem, programmering av inbyggda system och användning av simuleringar för att modellera komplexa system. Du kommer att arbeta nära industriella partners, bidra till gemensamma forskningsinsatser och presentera dina resultat för både interna team och externa intressenter. Praktisk erfarenhet av ORAN eller liknande ramverk är mycket önskvärt, då du förväntas implementera och optimera kommunikationsprotokoll och styralgoritmer.
Detta är en unik möjlighet att spela en avgörande roll i utvecklingen av nästa generationens trådlösa teknologier. Om du brinner för innovation och är ivrig att lösa komplexa utmaningar uppmanar vi dig att söka tjänsten och vara med och forma framtidens 6G-nätverk!
Din bakgrund
Kandiater ska ha en högskoleingenjörsexamen eller civilingenjörsexamen eller annan examen som arbetsgivaren finner likvärdig. Den valda kandidaten förväntas ha dokumenterad expertis inom trådlösa kommunikationssystem och inbyggda system, med praktisk erfarenhet av programmeringsspråk som Python och C++ för design och styrning av trådlösa system mm. Kompetens inom samskapandet av kommunikation, beräkning och styrsystem är avgörande, tillsammans med erfarenhet av att arbeta med ORAN eller liknande ramverk. Goda kunskaper för optimering av kommunikationsprotokoll krävs, liksom utmärkta skriftliga och muntliga färdigheter i engelska.
Tidigare erfarenhet av realtidssystem, utveckling av inbyggd programvara och programmering för trådlösa system är mycket önskvärt. Kännedom om maskininlärning samt semantisk kommunikation ses som en fördel, liksom erfarenhet av att publicera vetenskapliga artiklar och bidra till större mjukvaruprojekt. Andra bedömningskriterier inkluderar publicerade vetenskapliga artiklar, större mjukvaruprojekt och andra aktiviteter som är relevanta för tjänsten.
Dina egenskaper
Utöver teknisk expertis bör kandidaten ha följande personliga egenskaper:
Starka kommunikationsfärdigheter: Kandidaten måste ha utmärkta muntliga och skriftliga kommunikationsförmågor, vilket är avgörande för att effektivt dela forskningsresultat och samarbeta med teammedlemmar.
Samarbetsinriktad inställning: Det är viktigt att kunna arbeta väl i en teammiljö. Kandidaten bör uppskatta samarbete och vara engagerad i att uppnå projektets gemensamma mål.
Anpassningsförmåga: Kandidaten bör vara flexibel och öppen för att anpassa sig till nya utmaningar och föränderliga projektkrav, vilket är viktigt i en dynamisk forskningsmiljö.
Problemlösningsförmåga: Rollen kräver en person som är resursstark och skicklig på att lösa komplexa problem som kan uppstå under experimentellt arbete.
Initiativ och självständighet: Även om teamarbete är viktigt, bör kandidaten också kunna arbeta självständigt, ta initiativ för att driva sitt arbete framåt och bidra med originella idéer.
Anställning och tillträde
Anställningen är en särskild visstidsanställning med omfattningen heltid from 2025-01-01 tom 2025-11-15 eller enligt överenskommelse
Anställningsort: Sundsvall
?
Information
Närmare upplysningar lämnas av prefekt Patrik Österberg, epost: [email protected] eller 010–1428614, eller Mikael Gidlund (Professor, forskningsledare), epost: [email protected]
Ansökan
Ansökningshandlingar ska vara på svenska eller engelska. Intervjuer sker löpande.
CV: Inkludera en komplett publikationslista och lyft fram upp till 5 nyckelpublikationer, standardiseringsbidrag, patent etc. som är relevanta för tjänsten.
Personligt brev (1–3 sidor):
Presentera dig själv, din bakgrund och forskningserfarenhet.
Beskriv tydligt din expertis inom inbyggda trådlösa kommunikationssystem, programmering och eventuell relevant erfarenhet av teknologier som ORAN, OpenAirInterface, SDR, molnberäkningsplatformar, etc.
Förklara varför du är en stark kandidat för denna tjänst, med betoning på hur dina tekniska färdigheter och tidigare erfarenheter stämmer överens med tjänstens krav.
Redogör för dina framtida karriärmål och forskningsintressen, särskilt hur de relaterar till samskapandet av kommunikation, beräkning och styrning av industriella IoT applikationer.
Andra dokument: Bifoga vidimerade kopior av dina examina, certifikat och betyg.
Referenser: Inkludera kontaktuppgifter till minst två referenser som kan uttala sig om dina kvalifikationer och din expertis.
Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2024-11-30 Visa mindre